Легенди за Мадарския конник.

Населението на Мадара е запазило няколко легенди и предания за конника, които ни разказват кога и от кого е създаден той. Тези легенди са записани в процесите на проучване на паметника, а някои от тази легенди се разказват и до днес в селото от възрастите хора.
Според едно от преданията латински /римски/ цар паднал от скалите на платото докато ловувал. Близките му решили да го увековечат, като му направят паметник и поръчали на майстори да издялат образа му във скалите. В тази легенда се казва още, че този цар е управлявал в Плиска, но името му не се споменава.
През 1792 година, през Мадара минал арменски пътешественик, Хугас Инджеджиян, видял той конника и впечатлен разпитал местните за него. По това време населението е било изцяло турско. Във дневника си пътешественика написал:
“В Матара на една висока плоска скала, почти вертикална, видях издялан древен конник, за който казват, че бил от началото на IXвек.”
Местното население до средата на XX в. е считало, че конника в скалите край Мадара е образ на Св. Георги и днес празника на селото е в денят на този светец. Турското население на селото също е почитало паметника. Мюсюлманите също почитат Св. Георги е в негова чест те са се събирали за да празнуват в подножието на скалите пред конника. Това най-вероятно е и причината единствено този паметник да оцелее до наши дни, пожален от разрушителните сили на нашествениците.

Към страницата на село Мадара ->

This entry was posted in Местни, Предания. Bookmark the permalink.