КОЛЕДА в Миланово (Осиково)

КОЛЕДА: Коледа е един от най- светлите и обичани празници за всички християни, в т.ч.и за осиковци. Той съвпада с времето, когато всички полски работи са привършени и има достатъчно време за празнуване и веселби. На Мала коледа /Бъдни вечер, 24 декември/ жените месят обредни хлябове, на които изобразяват всичките обитатели в дома – хората и стоката. Вечерта се готвят и ядат само постни ястия – фасул, чорба с праз лук и сливи, варени сушени плодове, лютика от орехи, лютика от разварени сухи червени чушки и праз лук, баница със зеле или тиква и др. Преди вечеря се пали свещ и се кади яденето, стопанинът на дома целува хляба и го разделя на членовете на семейството. След вечеря синията не се вдига, за да се нагости и света Богородица. Прасето се коли преди Бъдни вечер, но не се яде.
1530435_686408291390232_128964432_nНа другия ден – Голема Коледа – жените са омесили и изпекли колачета. Рано сутринта по къщите минават момчета-коледарчета и благославят за здраве и берекет. Стопанката дава на коледарите колачета, орехи сушени плодове и пари, ако има.

 

 

Един от коледарите – водачът им – влиза вътре и със специална тояга бърка в жарта на огнището или печката и изрежда благословии за дома: ”Да се родят пиленца, шиленца, яренца, теленца” и т.н. На специална тояга, навърта, се нанизват колачета. Стопанката хвърля жито над главите на коледарите, а те благославят: ”Да са роди дека рало оди, дека оди и дека не оди”. Денят продължава с ходене на черква, готвене и ядене на хубава храна с месо, веселби с хора на гайда и тъпан.

(Коледни песни от Миланово)

This entry was posted in Етнография, Календари, Местни, Фолклор. Bookmark the permalink.