ОЦЕЛЯВАНЕ

“Оцеляване”- видеопредложения за родни места и маршрути на Ваня Манолова. Един по-различен сървайвар от този,на който пращаме децата си за да се изгубят-в страсти,номиниране и самоунищожение. Жива вода от българските села, планини и традиции.Преданието зове. Ето Ви например разказа за един нетрадиционен празник, съхранен единствено в Родопското село Равногор. Там се събират ежегодно за да изпратят момчетата войници и на хорото се хващат младите до старите. Социализмът само е пренесъл и разбира се позамърсил празника, но той е от по-старо време на юначното българско участие във войните. Ще чуете и прекрасни родопски песни и как чужденците ги оценяват. Наистина ли никой не е пророк в собствената си родина и докога ще продаваме паметта си като сливи за смет?

 

НА СВЕТЛО. Още за геноцида срещу тракийските българи.
Untitled-1Предаване на Ваня Манолова за тракийските българи с гост доц. Лизбет Любенова.

 

 

 

 

Небе на земята

nebe na zemqtaИз самотиите на Стара планина, Искъра е сътворил цяла поема. Не друг, а Вазов пише за нея в пътеписа си “Искърския пролом”. Това е поема от дивни пейзажи, хубави и тайнствени долини, скалисти въртоломни стени.
Боже, колко красота, колко чар за очите и душата, колко свежест и красота! Сякаш тази природа вчера е създадена от Твореца, а тя е от хиляди и хиляди години. И един ден, днешният, в който Искърският пролом е сън и реалност, но и нова среща. Той е небе и земя…….
Едно кътче от Бащината ни земя, за което едно младо момиче, една чиста и необременена душа ни споделя:
“Обичам родното си място, защото е мое, защото е родно. Обичам го със всяка една птичка, със всяко едно листо на дървото, със всяка една прашинка. Обичам го, защото тук съм родена и тук е всичко, което за мен е скъпо.”
“Небе на земята”, един филм на Ваня Манолова и Марин Градинаров, за Искъра и хората му.

 

Ravnogor

Сървайвър из Родопите с Ваня Манолова

 

 

 

 

Голямо буковски манастир, “животоносен източник”.
Golyamo bukovoТова видео разказва за другата перла на Православна Странджа, Голямобуковския манастир. Кадри, придружени с размисъл за търсенето на биле за вечен живот.