Стари родове /староселци/ в с.Горановци, Кюстендилска област

Още от турско време до 1912 година според старателни проучвания на потомци в селото за стари родове/староселци/ се смятат Велковци,Сърбинови,Чукинци,Шилипарци,Радоинци,Пашите,Постолови,Пимпериите.Така твърди и  Йордан Захариев в книгата си “Кюстендилската котловина”,черпил сведения от стари хора през 1955-1960 година.Пак според Захариев заселените се разпределят по произход така:от Краище-Радиеви,принадлежал на богат турчин и служил за кръчма.Кортенски-от с.Долни Кортен.Филиповци,от с.Божица,Босилеградско,Васеви-от неизвестно село в Краище.От Македония са дошли Джокевци,Костурски-от костурско,Арнаудовци-от Дебър. Има придошли единично и от други места:Коджабашиите-от с. Горбило,Македония,Мутафчиеви-от с.Ломница,Кюстендилско.Сведенията са откъслечни и неизчерпателни-броят на заселниците е бил много по-голям.

Семействата отглеждали по 4-5 деца и в резултата през 1880 година,когато се извършва първото  преброяване,в Горановци живеят 666 човека. После броят им постоянно нараства-през 1887 г. той е 795,1892-836,1900-1015,1905-1111.

Според Йордан Захариев населението в селото е обособено в родове.Те са към 58 и на повечето от тях е направено родословно дърво. Сведенията са обобщени от Борислав Кръстовски и съавторите на “Горановци-минало и настояще”и публикувани от Ваня Манолова,негова племеница-наследници на Кръстовския род, дошъл от махалата Радован над с.Горановци

Към интернет страницата на с.Горановци, Кюстендилска област…

This entry was posted in Местни, Родове. Bookmark the permalink.